zondag 29 december 2013

De scheepsramp met de ertstanker Jacob Verolme in 1967 bij de Canarische Eilanden.

Uittreksel van het boek “Waarom de Cornelis V. moest zinken”.

In januari 1967 is de ertstanker +Cornelis V. vergaan op de Atlantische Oceaan ter hoogte van de Canarische eilanden. Het schip was geladen met ijzererts, dat bestemd was voor de Hoogovens in IJmuiden. Oorzaak van de schipbreuk was een explosie in een van de lege ladingolietanks. Gedurende de oversteek van Vitoria in Brazilië naar IJmuiden heerste er een vreemde sfeer aan boord.
 


Over de oorzaak van de explosie was als gevolg daarvan al heel lang grote onduidelijkheid bij de ex-opvarende en 4e werktuigkundige, genaamd Henk Voorne, die de schipbreuk zelf aan den lijve had meegemaakt. Voorne vertrouwde de oorzaak van de scheepsramp niet en besloot zelf, tien jaar na de ramp, met assistentie van enkele van zijn bekenden op onderzoek uit te gaan. Het resultaat was verbluffend.


Henk Voorne vertelt in het boek zijn belevenissen aan de schrijver +Gerard Nijmeijer. Het verhaal is deels fictie, deels werkelijkheid en gebaseerd op de werkelijke schipbreuk van de +Jacob Verolme bij de Canarische eilanden in 1967 en heeft destijds uitgebreid de wereldpers gehaald.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten