dinsdag 31 december 2013
maandag 30 december 2013
De maritieme misdaad thriller "Goeree in zwaar weer".
De maritieme triller "Goeree in zwaar weer".(maritieme misdaad, zeer geschikt voor oudere jeugd of "young adult").
Na het debuut van "Het Buenos Aires Complot" mijn tweede spannende criminele zeevaartboek.
Dit is een werkelijk uitstekend geschreven crimi, spannend
met een uitstekende kennis van zaken. Zowel van de sportvisserij als van de
zeevaart en alles wat daar aan vast zit. De auteur kent Goeree, de wateren, de
zee, de vaarwegen en havens op zijn duimpje. Soms lijkt het wel of de auteur
zelf dit avontuur heeft meegemaakt, zo levensecht is het geschreven. Niet zo
verwonderlijk, want Gerard Nijmeijer heeft als scheepswerktuigkundige vele
zeereizen gemaakt o.a. bij de Kon. Holl. Lloyd en op de ertstankers van de
NETM. Hij is ook een hartstochtelijk zeevisser.
Het verhaal.
Op het Zuid-Hollandse eiland Goeree spelen zich zaken af, die het daglicht niet kunnen verdragen. Een sportvisser, Jelle Reedijk, wordt gechanteerd. Enkele ongure types hebben ontdekt dat Jelle zich bezig houdt met stiekeme visverkoop aan restaurants. Ze zetten Jelle er toe aan om van een kleine vrachtvaarder, die vaart tussen Manaus in Brazilië en IJmuiden/Beverwijk, bij lichtplatform Goeree drugs over te namen in zijn visboot. In het begin ziet Jelle het probleem niet echt, omdat hij er zelf een flinke duit aan overhoudt. Totdat hij ernstig in de problemen komt. Ondertussen ontstaat grote onrust onder de bevolking van Goeree na het vallen van een aantal slachtoffers. De overheid probeert de situatie in de hand te houden. Maar of dit lukt… Dit is werkelijk een boek om ademloos te lezen en dus een aanrader voor wie van een zeer spannende roman houdt die op werkelijkheid gestoeld is.
Wim van der Veer (De Blauwe Wimpel, april 2012).
Mijn debuut zeevaart crimi (uitgave jaar 2009)
Het Buenos Aires Complot - Gerard H. Nijmeijer
(zeer geschikt voor oudere jeugd of "young adult").
Recensies
Het is 1989. Machinist Nico Meyer krijgt een oproep zich in te schepen op het vrachtschip Het Waterland van de Zuid-Amerika Lijn. Het blijkt echter niet een gewone reis te worden. Er wordt zelfs een moord gepleegd.
De bevrijdingsgroep HAB (Hijos del Argentinos) heeft een ingenieus complot gesmeed om via de smokkel van XTC pillen geld te verdienen voor hun kostbare bevrijdingsacties voor foute Argentijnen uit het Videla bewind. Het Waterland blijkt een schakel te zijn in de smokkelroute van XTC pillen tussen Argentinië en Nederland. Wie van de bemanningsleden is betrokken bij deze handel? Als Dick van der Berg (een collega van Nico) niet alleen ziek wordt, maar ook iets lijkt te verbergen gaat Nico op onderzoek uit. Van wie is het zilveren kettinkje dat hij in het putje van de schroefastunnel vindt, wie is ome Joop en wat is de rol van Ger van Dalen, een zakenman die zich in Argentinië gevestigd heeft? Langzamerhand ontknoopt het verhaal zich en vallen de puzzelstukjes op hun plaats.
De schrijver heeft beoogd een thriller te schrijven die zich afspeelt tijdens een tweetal zeereizen naar Argentinië. Het is duidelijk dat hij verstand van zaken heeft als het gaat om de maritieme wereld. De schrijfstijl maakt dat het boek uitermate geschikt is voor jeugdige lezers.
Titel: Het Buenos Aires Complot
Auteur: Gerard H. Nijmeijer
ISBN: 9789460080845
Uitgeverij: Kirjaboek
Prijs: € 16,50
© @Paul Nijhuis / Schrijverspunt
zondag 29 december 2013
Op zomerse dag naar Europoort met Daphne en Evy.
Met echtgenote en de tweeling Evy en Daphne in jaar 2013 naar de Europoort havens.
Met de kleinkinderen tweeling de ingang van de Nieuwe Waterweg bezocht naast de Nieuwe Maasvlakte.
Met de kleinkinderen tweeling de ingang van de Nieuwe Waterweg bezocht naast de Nieuwe Maasvlakte.
De scheepsramp met de ertstanker Jacob Verolme in 1967 bij de Canarische Eilanden.
Uittreksel van het boek “Waarom de Cornelis V. moest zinken”.
Henk Voorne vertelt in het boek zijn belevenissen aan de schrijver +Gerard Nijmeijer. Het verhaal is deels fictie, deels werkelijkheid en gebaseerd op de werkelijke schipbreuk van de +Jacob Verolme bij de Canarische eilanden in 1967 en heeft destijds uitgebreid de wereldpers gehaald.
In januari 1967 is de ertstanker +Cornelis V. vergaan op de Atlantische Oceaan ter hoogte van de Canarische eilanden. Het schip was geladen met ijzererts, dat bestemd was voor de Hoogovens in IJmuiden. Oorzaak van de schipbreuk was een explosie in een van de lege ladingolietanks. Gedurende de oversteek van Vitoria in Brazilië naar IJmuiden heerste er een vreemde sfeer aan boord.
Over de oorzaak van de explosie was als gevolg daarvan al heel lang grote onduidelijkheid bij de ex-opvarende en 4e werktuigkundige, genaamd Henk Voorne, die de schipbreuk zelf aan den lijve had meegemaakt. Voorne vertrouwde de oorzaak van de scheepsramp niet en besloot zelf, tien jaar na de ramp, met assistentie van enkele van zijn bekenden op onderzoek uit te gaan. Het resultaat was verbluffend.
Henk Voorne vertelt in het boek zijn belevenissen aan de schrijver +Gerard Nijmeijer. Het verhaal is deels fictie, deels werkelijkheid en gebaseerd op de werkelijke schipbreuk van de +Jacob Verolme bij de Canarische eilanden in 1967 en heeft destijds uitgebreid de wereldpers gehaald.
Interview in de IJmuider Courant dd. december 2013.
Gerard Nijmeijer in de krant.
Bericht in Dagblad Kennemerland en de IJmuider Courant van 17 december 2013. Mooi verhaal.
Hieronder sta ik dan op het Sluisplein voor een visserijhaven in IJmuiden. De plaats waar ik vroeger vaak was te vinden. Op de achtergrond een ferry van de DFDS, de ferry die op Scandinavie vaart. De foto is gemaakt door een fotograaf van de krant en het verhaal is van journalist Rick Mulder.
Even voorstellen. Mijn naam is Gerard H. Nijmeijer (geb. 17 maart 1945 te Amsterdam). Ik ben oud-inwoner van
Castricum in de jaren 1945 tot 1967 en auteur van diverse maritieme boeken. Ik
woon thans (jaar 2013) ruim 20 jaar in Hellevoetsluis, samen met mijn
echtgenote. Ik ben vader van twee kinderen die al heel lang het ouderlijk huis hebben verlaten. Na mijn vervroegde pensionering in
de werktuigbouw/olie- en aardgaswinning ben ik me gaan toeleggen op het schrijven
van spannende maritieme romans.
Schrijven heeft altijd mijn voorliefde gehad en zat waarschijnlijk best al
een beetje in mijn bloed. Ik kwam er eerder echter nooit aan toe vanwege mijn toenmalige
werkzaamheden. Nu, na met zijn vaste baan te zijn gestopt, schrijft ik al weer
ongeveer 6 jaar met als resultaat vier gepubliceerde boeken.
De boekverhalen bestaan grotendeels uit fictie vermengd met een vleugje werkelijkheid en romantiek. De boeken die ik schrijf hebben veel met de zee te maken. Reden daarvoor is, dat ik als 18 jarige jongen ben gaan varen als leerling machinist(scheepswerktuigkundige) op vrachtschepen van Zuid Amerika lijndiensten (Kon. Hollandsche Lloyd en Kon. Nederlandse Stoomboot Mij.). Daar tussendoor heb ik nog korte tijd op ertstankers (Ned. Ertstanker Mij: eigenaar Verolme) gevaren. Ongeveer tien jaren heb ik op zee doorgebracht in de jaren 1962 / 1972. Vaak leuke, maar ook minder leuke en ook spannende dingen meegemaakt. Veel belevenissen en avonturen zijn in mijn boeken verwerkt.
De boeken die ik heb geschreven zijn "Het Buenos Aires Complot". (ISBN
978 946 008 0845:uitgave jaar 2009),
"Goeree
in zwaar weer" met als ondertitel: "hoe een zee(sport)visser
de fout in gaat...". (ISBN 978 946 176 8179: uitg. jaar 2012),
"Europoort
in angst" (ISBN 978 940 210 8842; uitg. jaar 2013).
Alle boeken zijn maritieme crime verhalen en hebben
deels betrekking op mijn eigen belevenissen.
Abonneren op:
Posts (Atom)